Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/www/magistraliter.cz/subdomains/libs/Nette/loader.php on line 19 Magistraliter
Administrace

Metronidazolum 2% susp.

Dr. Sklenář - Metronidazol v roztokuRe reagovat   Citovat citovat   19.09.2019 11:21
Dobrý den, uvedený rozpis je ve své podstatě naprosto špatný, naopak Vaše úvahy správné. Jestliže je metronidazol (MTR) při teplotě místnosti rozpustný ve vodě v poměru cca 1:125, tak opravdu nelze připravit 2% koncentraci MTR v čistě vodném roztoku, ale maximálně cca 0,8% (a doporučuje se stabilizovat citrátovým pufrem, vizte např. publikaci Magistraliter receptura v dermatologii). V případě, že lékař požaduje 2% roztok, musí tam být přísada ethanolu, nebo použít neiontový tenzid, ale v takové koncentraci, aby se docílilo ÚPLNÉHO rozpuštění metronidazolu při běžné teplotě. To zpravidla neprovádíme z důvodu dráždivosti tak poměrně vysoké koncentrace tenzidu, které by bylo zapotřebí pro úplné rozpuštění MTR. Zvýšenou teplotu použít nelze, neboť by při ochlazení došlo k vzniku přesyceného roztoku a vykrystalizování části MTR. Příprava suspenze dle receptury z uvedeného nerecenzovaného plátku je nevhodná (nad některými formulacemi v článku pak zůstává doslova "rozum stát"), neboť část metronidazolu bude ve formě roztoku a část ve formě suspenze, což je termodynamicky nestálé a nerozpuštěná část MTR může podporovat krystalizaci léčiva, které je rozpuštěné. Vzniknou tak krystaly nevhodných velikostí, které mohou a budou dráždit pokožku pacienta. Přísada 3 kapek polysorbátu sice zlepší smáčivost pevné fáze, ale k rozpuštění větší části MTR je samozřejmě nedostatečná. Osobně nechápu, proč někteří kožní lékaři i v dnešní době požadují 2% vodný roztok MTR. Při takovém požadavku je zapotřebí vysvětlit, že lze připravit maximálně 0,8% roztok v čistě vodném prostředí. To by měl každý předepisující lékař akceptovat. Vyšší koncentrace (1 %, 2 %) lze připravit pouze za přítomnosti ethanolu, což, jistě, nemusí být vždy z terapeutického hlediska vhodné. Vyšší koncentrace MTR se pak spíše suspendují v bezvodých polotuhých základech. Bude-li tedy lékař trvat na 2% koncentraci v čistě vodném vehikulu, nezbývá, než takovou přípravu odmítnout, neboť ji nelze lege artis (tj. při dodržení legislativního požadavku na jakost, účinnost a bezpečnost připravovaného léčivého přípravku) realizovat. Podotýkám, že i 0,7% či 0,8% koncentrace MTR ve vodném roztoku nesmějí být uchovávány za snížené teploty a už vůbec ne v lednici - opět dochází k vzniku přesyceného roztoku při dané teplotě. PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.
 
Mgr. Adámek Filip - Metronidazolum 2% susp.Re reagovat   Citovat citovat   18.09.2019 15:23
Zdravím, nedávno jsem narazil na přípravu 2% metronidazolové suspenze: Rp. Metronidazolum 2,0 Polysorbat 80 gtt. No III(tres) Aqua purifi cata ad 100,0 M.f. susp. D.S. Zevně potírat 2x denně, před upotřebením protřepat! Na webu jsem našel článek publikovaný v Edukafarm farmi news 2/2009 "Metronidazol ad usum externum" od kolegu lékárníků z nemocniční lékárny FN Královské Vinohrady. Poslední odstavec se zaobírá přesně touto recepturou. Po jeho přečtení si ale myslím, že postup řešení této receptury není správný. Metronidazol se ve vodě rozpouští přibližně z 0,8%, z toho důvodu není výsledný produkt suspenze, ale přesycený roztok. Po né moc dlouhé době dojde k postupné krystalizaci a takovouto "pleťovou vodu" bych si já osobně na obličej neaplikoval. Jaký je váš názor na tuto recepturu? Setkali jste se s ní v praxi?
 

Přidat reakci




Zpět na seznam témat v sekci diskuzního fóra

Partnerské weby:Hafici.netKocici.netPtacci.netRybicky.netSkalky.netTerarka.netTipynavylety.net